Spor ve Hukuk
______________

Hakan HANLI, Avukat
Uluslararası ve Avrupa Hukuku Uzmanı

Devlet Başarılı Sporcuyu Korur

1. Futbol Hukuku'nun Tüzel Süjeleri
Türkiye'de spor faaliyetleri, genel olarak T.C. Başbakanlığına bağlı 'Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü' tarafından ve 3289 sayılı özel bir kanun ile yürütülmektedir. Futbol faaliyetleri ise, 3813 sayılı kanun ile Başbakanlık gözetiminde ve özel hukuk hükünlerine tabi olarak kurulan, Türk Futbol Federasyonu(TFF) tarafından yürütülmektedir.
3813 sayılı Kanunun amacı ; futbol faaliyetlerini milli ve milletlerarası kurallara göre yürütmek, teşkilatlandırmak, geliştirmek ve Türkiye'yi futbol konusunda yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek üzere özel hukuk hükümlerine tabi ve tüzel kişiliğe sahip, özerk Türkiye Futbol Federasyonunun kurulması, teşkilat, görev ve yetkilerine ait esas ve usülleri düzenlemek olup, merkezi Ankara'dır.
Türk Futbol Federasyonunun görevleri kısaca şöyledir;
1. Futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konulardaki her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamak.
2. Milli ve milletlerarası kuralların ve her türlü talimatın uygulanmasını sağlamak ve Türkiye'yi futbol ile ilgili konularda yurt dışında temsil etmek.
3. Yurt içi ve yurt-dışı futbol faaliyetleri ile milli müsabakalar için plan, program ve benzeri her türlü düzenlemeyi yapmak ve başarılı sonuç sağlanması için gerekli tedbirleri almak.
Futbol kulüpleri ile diğer spor kulüplerinin futbol şubeleri de federasyona bağlıdır.
2. Futbol Hukuku'nun Gerçek Süjeleri
a. Sporcular : Spor olayını gerçekleştiren spor kurallarına uygun hareket etmek suretiyle, yetenek ve gayretleri ile rakiplerini yenmeyi hedefleyen gerçek kişilerdir.
b. Teknik direktörler : Bireysel sporlarda sporcuyu, takım sporlarında ise takımı müsabakalara hazırlamak amacıyla çalıştıran ve kadroları sporcuların performans ve kaabiliyetlerine göre tesbit eden hayati öneme haiz kişilerdir.
c. Antrenörler : Sporculara ; spor kurallarını, spor beceri ve taktiklerini öğretmek suretiyle, yeni yetenekleri keşfederek müsabakalara hazırlayan ve disipline edebilecek, bilgi ve tecrübeye sahip kişilerdir.
d. Menajerler : Yönetici, sorumluluk sahibi kişiler olup, bu müessesenin FIFA ve UEFA kurallarına uygun çalıştırılması ve Türk futbolu için, özellikle kulüp ve futbolcularımızın maddi ve/veya manevi kayıplara uğramamsı için, uyumlu bir şekilde yapılandırılması gerekli ve önemlidir.
e. Yöneticiler : Genel olarak, söz ve davranışlarıyla topluma mal olmuş, varlıklı kişiler ya da önemli kamu görevi ifa etmiş kişilerdir. Son yıllarda profesyonel yönetici yetiştirecek Spor Yöneticiliği okullarından profesyonel yöneticiler de yetişmektedir.
f. Hakemler : Spor karşılaşmalarını milli ve milletlerarası kurallara uygun bir şekilde yapılmasını sağlayan kişilerdir.
g. Gözlemciler : Hakemleri denetleyen ve tarafsızlığı garanti eden kişilerdir.
h. Ajanlar : Amatör spor branşlarında, bölgelerinde bulunan yetenekli sporcuları tesbit eden ve sporcuların spor yaşantılarının geliştirilmesini sağlayan kişilerdir.
i. Taraftarlar ve Amigolar : Spor kulüplerinin yurt içi ve yurt-dışı faaliyetlerinde, maddi ve manevi desteği içtenlikle veren kişilerdir.
3. Futbol Oyun Kuralları : FIFA ve UEFA tarafından oyun sahası, top, oyuncu ekimanları, oyun süresi ve kuralları (penaltı, free-kick, korner, taç, off-side, faul, goal, top içeride veya dışarıda) ve skor methodları ve standardları tespit edilmiştir.
http://www.fifa.com/fifa/futsal/laws/2004/LOTG2004_e.pdf

.
3. Futbol Hukuku alanında Bilimsel Çalışmalar : Her ülkede olduğu gibi, Türk Futbol Kulüpleri tarafından bu alanı düzenleyen hukuki çalışmalar sponsorluk bazında desteklenilmekle birlikte, üniversitelerde dersler verilmekte, bilimsel tezler ve eserler hazırlanılmaktadır.
Uluslararası, Avrupa ve Türk Futbol Hukuku :
'Tahkim'
Sporun evrensel niteliği gereği, spor hukuku'da gelişim içerisindedir. Bu alana yönelik kurallar ve hukuki düzenlemeler ile doğabilecek uyuşmazlıkların karara bağlanma mekanizmaları gelişmekte ve gitgide uyumlu bir şekilde entegre olmaktadır.
İsviçre'nin Lozan kentinde 1984'de kurulan ve özel statüye sahip olan Uluslararası Spor Tahkim Konseyi (ICAS) ve Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), futbol alanındaki hukuki uyuşmazlıkları, ilgili prosedür çerçevesinde ; arabuluculuk ve hakemlik yoluyle çözüme kavuşturmaktadır. 50'nin üzerinde ülkeden yaklaşık 150 Hakem görev yapmakta ve her yıl 50'nin üzerinde dosya karara bağlamaktadır.
Avrupa Birliği Aralık 2000'de Spor alanında Nice Deklerasyonu hazırlamak suretiyle, üye ülkelerin bu alandaki yetkililerini, spor federasyonları ve spor örgütlerinin görüşlerini almak suretiyle bir 'spor politikası' oluşturmaya çalışılmış ve bir direktif yayınlamıştır. Bu direktifle resmi ve sivil spor otoriteler arasında diyalog tesis edilmek suretiyle, ortak sorunların iştişare yoluyle karara bağlama kurallarını tesbit etmeyi hedeflemektedir.
Türkiye'de 3813 sayılı kanun (değiştiren 4563 sayılı kanun) ile kurulan özerk Tahkim Kurulu, ulusal seviyedeki spor alanındaki hukuki uyuşmazlık ve sorunları karara bağlamaktadır. Tahkim zorunlu olarak uygulanmakta ve kararlar ıkesindir. Avrupa'da ise tahkim isteğe bağlı olarak uygulanmaktadır. Türk Tahkim Mahkemesi, futbol alanında FIFA ve UEFA hukuk kurallarına gelişerek uyum sağlamakta ve uyuşmazlıkları karara bağlamaktadır.

.
AB 2004 Eylem Planı >>>

 

Türk Futbolu

Yazarlar | Özel Futbol Dosyaları | Futbol Videoları | Futbol Haberleri

Canlı Radyo Yayını ve Konuşamadıklarımız | Dünya Kupası Özel

Çok Özel Röportajlar | Tekinoktay Özel | 2007 Yılı Oskarları

Uydu Maç Yayınları | The Best Of