Sul
Hürser Tekinoktay                           24 Haziran 2004
EURO 2004, Rooney
ve Celal Doğan

İngiltere'nin EURO 2004'deki ilk maçı olan Fransa karşısında son dakikada aldığı yenilgi sonrası Sven Goran Eriksson'a eleştiriler gittikçe yoğunlaşmıştı.
İsviçre karşısında alınan 3 gollü galibiyette , Wayne Rooney Avrupa Şampiyonası Finallerinde gol atan en genç futbolcular kervanına katılırken ;
maçı İngiliz Gazeteleri Eriksson, Rooney'den kredi aldı diye yorumluyordu !
Gerçekten de Eriksson Rooney'e yaptığı yatırımın karşılığını almıyor değildi.
Euro 2004 Gurup Elemelerinde Türkiye-İngiltere maçından önce The Sun Gazetesi "İngiltere Futbolu Krizde" başlığıyla verdiği haberde "Beckham bir süper star, fakat o futboluyla değil, yüzüyle ünlü." Diyerek İngiltere'de yıldız futbolcu yokluğundan bahsediyordu.
BBC ise sakat olup oynamayacak olan Owen'in yerine Rooney'in tercih edilmesine tecrübesizliği nedeniyle pek sıcak bakmıyordu.
Ancak elemelerde bize karşı ilk resmi milli maçını oynayan 17 yaşındaki Wayne Rooney maçın sonlarına doğru oyundan alındığında sahayı alkışlar ile terk ediyordu.
Evet Eriksson'un o gün cesurca güvendiği Rooney bugün Eriksson'un kulübedeki yerini koruyordu adeta.
4-2 lik Hırvatistan galibiyetinin baş oyuncularından olan Rooney için maç sonrası " inanılmaz bir yola çıktı, Pele'nin forma giydiği 1958 Dünya Kupası'ndan beri bu kadar etkileyici genç bir yıldız anımsamıyorum" diyordu İngiliz Milli Takımının Teknik Direktörü.
Roneey'in oynayacağı zaman deneyimsizlikten bahseden İngiliz Gazeteleri ise şimdi manşetlerinde
" Yeni Pele " benzetmeleri yapıyorlardı genç yıldıza.
Gerçekten Dünya Futbolunda yıldız oyuncu adayını erken keşfetmek önemliydi.Ama onlara güvenen ve sahaya süren hocalar ve onları destekleyen yönetimleri olmazsa bunlarında bir kıymeti kalmayabilirdi.
Yoksa oynatılmayan genç yıldız adayları 23-24 yaşlarına gelince o meşhur "pişsin" tabiri ile kiralık gönderilecekti.
Tabi bir sürü motivasyon ve adaptasyon sorunları ile karşılaşan genç yıldız adayları ancak şansları var ise 28-29 yaşlarında ortaya çıkıyorlardı.
Bu yaşlardan sonra da ancak çok iyi bir imaj yaratıcısı veya çekik gözleri bulunması halinde yetenekleri paraya çevrilebilirdi !
Aslen FIFA nın aldığı transfer kararları işte bu doğrultuda idi profesyonel futbolcu yaşını 15' e indirip kulüplerin yetenekli futbolcuları erken bulması onların yetiştirilmeye başlanıp oynatılması sağlanılmalıydı.
Hal böyleyken Futbol Federasyonu Başkanlığı için adaylığı söz konusu olan Gaziantepspor'un başarılı Başkanı Celal Doğan " FIFA'nın aldığı kararlar sonrası kulüplerin yaşama hakkı kalmadı" diyordu
Bir tek Gaziantepspor Kulübü Başkanı değil bir çok futbol adamı tam anlamıyla incelememişti FIFA' nın hem insan hem de futbol için aldığı kararları !
Acaba şimdi Everton Kulübü Başkanı ve Menajeri Bill Kenwright ve David Moyes 'in Wayne Rooney'e 50 million Pound değer biçmeleri bizlere bazı şeyleri baştan düşündürmek için bir fırsat olabilir miydi ?


NOT;
W. Rooney, 31 Ağustos 2004’te transfer döneminin son günü, Everton'dan ayrılarak 45 milyon Euro karşılığında Manchester United’la anlaştı.
2004-2005 sezonunda da M.United’da 11 gol atarak İngiltere Primier League'de başarılı sezona damgasının vurdu.

01 Eylül 2004, Spor Servisi



Birgün Gazetesinde yayınlanan diğer yazılar

/p>