Hüseyin Özkök                          28 Ekim 2004

Dünya Futbolunda Homoseksüellik
Tartışmaları _______

Homoseksüellik çok uzun yıllardan beri tüm dünyada çok tartışılan ve tabuluğunu her yerde korumuş bir kavramdır. Ancak bazı meslek gruplarında homoseksüellik sıradan bir duruma indirgense de (mesela bale de) bazı meslek gruplarında bu yüzde yüz tabu olarak kalmaya devam etmiştir. İşte Tan Sağtürk'e sorulan ''Çevremizde baletlerin eşcinsel olduğu söyleniyor. Biz de bu yüzden oğullarımızı bale kurslarına göndermekten çekiniyoruz.'' denmesinin ve ardından Tan Sağtürk'ün verdiği cevaba futbol dünyasında gösterilen tepkiler bunun en belirgin örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Futbolda homoseksüellik gerçekten de dünyanın homoseksüellik konusunda en anlayışlı ülkelerinde bile tabu konumunu halen devam ettirmektedir. Bunun altında yatan temel neden tabi ki futbolun dünyada en çok seyredilen spor olması ve futbolun has erkek sporu olarak kabul edilmesindedir. Ayrıca futbolcuların özellikle küçük yaşlarda ki çocuklar tarafından çok sevilmesi bu dünya gerçeğinin futbolda tabu olarak kalmasının en büyük nedenlerinden biri. Bu konuda geçtiğimiz günlerde Nijerya'da ilginç bir gelişme oldu. Hepimiz Türkiye'de oynayan Nijeryalı futbolculardan biliyoruz ki Nijeryalılar özellikle at kuyruğu saçlara ve küpe takmaya yatkınlar. İşte bu bağlamda Otunba Olusegun Runshewe adlı Nijerya hükümet yetkilisi devlet televizyonuna çıktı ve Nijerya'da tüm küpe ve at kuyruğu saçı homoseksüellikle ilişkilendirip futbolculara çağrıda bulunarak çocukların futbolcuları örnek aldığını ve bu nedenle çocukların bundan kötü etkilendiğini belirtti ve futbolcuların milli maçlarda bunlardan vazgeçmelerini "rica etti". Hemen akabinde ülkede gençlerin katıldığı turnuvalarda at kuyruğu ve küpe ile maçlara çıkmak yasaklandı. Tabi bu durumda bizim de çok yakından tanıdığımız hem mili takım kaptanı hem de at kuyruğu saçlı Jay Jay Okocha'nın nasıl bir tavır alacağı merak konusu.
Geçtiğimiz günlerde yine Uruguay'da bu konu milli takım düzeyinde tartışıldı. Uruguay Milli Takımı Teknik Direktörü Jorge Fossati homoseksüelliğin profesyonel futbolda yeri olmadığını belirterek "her meslekte korunması gereken bazı normlar vardır homoseksüel bir futbolcu takım arkadaşları arasında rahatsız edici bir etki yaratır " diyerek ülkede bu insanlara destek veren kuruluşların tepkisini aldı ve ayrımcılıkla suçlandı.
Avrupa Şampiyonası öncesi Hırvatistan'da da gözlerden kaçan bir haber vardı bu konuda. Milli Takım Teknik Direktörü Otto Bariç milli takıma asla homoseksüel bir futbolcuyu almayacağını böyle bir futbolcunun milli takımda yeri olmadığını söyledi. Bunun üzerine yine dernekler ayağa kalktı ve Otto Bariç'i ayrımcılıkla suçladılar ve Avrupa Şampiyonası'nda rakipleri İngiltere'yi destekleme kararı aldılar.
Homoseksüelliğe en ılımlı yaklaşılan ülke ise Almanya. Berlin'de tam 17 yıldır gay ve lezbiyenlerden oluşan bir futbol takımı var ve mahalli kümede mücadele ediyor. Yine Almanya'da geçen günlerde vizyona homoseksüellerden oluşan bir futbol takımını konu alan "bizim gibi erkekler" adlı bir film vizyona girdi. Ve en çarpıcı örnek de aynen futbolda ki gibi homoseksüelliğin tabu olduğu politikadan geldi ve bu da Berlin Valisi Klaus Wowereit'ın eşcinsel olduğunu açıklaması ve erkek arkadaşını basına tanıtması oldu.
Görüldüğü gibi ister Avrupa'da olsun ister Güney Amerika'da ister Afrika'da bir gerçek var ki homoseksüellik futbolda çok keskin çizgilerle belirlenmiş bir tabu. Özellikle ülkemizde bu çizgiler çok kalın. Tan Sağtürk'ün balenin geleceğini kurtarmak adına yaptığı çok yerinde açıklamasına gelen tepkileri düşündükçe Almanya'da çevrilen film gibi bir film artık ne tepkiler alırdı siz düşünün.
Örneğin Almanya'da birisi futbolcular da homoseksüel dese kimse ilgilenmezdi ama futbolcular şike yapıyor dese ve hatta konuşmaları yayınlasa ülke ayağa kalkardı.
Hay Allah bizde nasıldı ya unuttum !!!



/p>








 

Search Engine Optimization and Free Submission