Dünya Kupası Tarihi

Dünya Kupası tarihine kısa bir bakış şampiyonlar, ülkeler ve gol kralları . . .


1930 URUGUAY
FIFA'nın ilk Dünya Kupası organizasonunu Uruguay'da yapma kararı bazı kesimlerde muhalefetle karşılaştı. Çünkü o yıllarda Avrupa büyük bir ekonomik kriz yaşamaktaydı ve Güney Amerika'ya yapılacak gemi seyahatinin zorlukları ülkeleri düşündürmekteydi. Bu şampiyona eleme oynanmadan FIFA'nın davet ettiği dördü Avrupa'dan 13 ülke arasında oynandı.
Şampiyon: Uruguay
İkinci: Arjantin
Sonuç: 4-2
Gol Kralı: Guillermo Stabile (Arjantin 8 gol)

 

1934 İTALYA
Bir önceki Dünya Kupası organizasyonuna talip olan ancak bunu Uruguay'a kaptıran İtalya bu defa turnuvayı düzenleme şansına sahip oldu. Arjantin ve Brezilya'nın sadece 1 maç oynayıp elenmeleri turnuvanın en ilgi çekici olan yanlarından biriydi.
Şampiyon: İtalya
İkinci : Çekoslovakya
Sonuç: 2-1
Gol kralı: Oldrich Nejetly (Çekoslovakya 4 gol)

 

1938 FRANSA
Üçüncü Dünya Kupası şiddetli savaş rüzgarlarının esmeye başladığı bir dönemde Fransa'da yapıldı. Savaş tehlikesi nedeni ile bir çok ülke kupaya katılmadı. Bu nedenle Avusturya kupaya katılma şansı yakalamasına rağmen daha sonra takımını geri çekti. Avusturyalı bazı oyuncular turnuvada Alman Milli Takımı forması ile mücadele etti. İspanya ise ülkedeki iç savaş nedeni ile kupaya katılamadı.
Şampiyon: İtalya
İkinci: Macaristan
Sonuç: 4-2
Gol kralı: Leonidas (Brezilya 8 gol)

 

1950 BREZİLYA
2. Dünya Savaşı nedeni ile Dünya Kupası tam 12 yıl boyunca yapılamadı. Bu süre içinde FIFA 2. Başkanı Dr. Ottorino Barassi kupayı bir ayakkabı kutusu içinde evinde bir yatağın altında sakladı. Brezilya'da ki bu turnuvaya katılmaya hak kazanan bazı takımlar katılmayınca elemelerde başarılı olamayan başka takımlar kupaya davet edildiler. Kupaya katılması gereken Hindistan maçlara ayakkabısız çıkmak isteyince kupadan ihraç edildi ve turnuva 13 takımla gerçekleştirildi. Kupa final grubu maçları sonrası sahibini buldu. Brezilya'nın ünlü Maracana Stadyumu'nda beraberliğin yeteceği maçta 175.000 seyircisi önünde Uruguay'a 2-1 yenilerek kupayı kaybetmesi ülkede büyük trajediye yol açtı.
Şampiyon: Uruguay
İkinci: Brezilya
Gol Kralı: Ademir (Brezilya 9 gol)

 

1954 İSVİÇRE
Brezilya'nın ateşli ortamından tam 16 yıl sonra Avrupa'ya dönen Dünya Kupası turnuvası bu defa İsviçre'nin sakin ortamında gerçekleştirildi. Türkiye'nin de 2002 yılına kadar katıldığı ilk ve tek Dünya Kupası İsviçre 1954 oldu. Bu sakin ortamın aksine maçlar çok çekişmeli geçti ve turnuvada bol gollü harika maçlar oynandı. Türkiye bu turnuvada Almanya'ya ilk maçta 7-2 yenilirken Kore'yi 7-0 yendi. Bu Dünya Kupası'nda ilk defa futbolcular sırtlarında numara taşıdılar. Turnuvanın en büyük favorisi Macaristan ilk turda 8-3 yendiği Almanya'ya 2-0 öne geçtiği final maçında 3-2 yenilerek futbol dünyasına büyük bir sürpriz yaşattı.
Şampiyon: Almanya
İkinci: Macaristan
Sonuç:3-2
Gol kralı: Sandor Kocsis (Macaristan 11 gol)

 


1958 İSVEÇ
Turnuva başlamadan 2 yıl önce Dünya Kupası'nın kurucusu Julies Rimet 86 yaşında Paris'te yaşama veda etti. Bu turnuvada Brezilya 17 yaşında bir genci futbol dünyasına takdim etti. Bu gencin adı Pele idi. Pele bu turnuvada oynadığı oyun ve attığı gollerle yıldızlaştı
Bu turnuvada Dünya Kupası tarihinin ilk golsüz maçı İngiltere-Brezilya arasında oynandı. Turnuvada ayrıca Fransız Just Fontaine 13 golle gol kralı olurken bugüne dek hala kırılamayan bir rekora da imza attı.
Şampiyon: Brezilya
İkinci: İsveç
Sonuç: 5-2
Gol kralı: Just Fontaine (Fransa 13 gol)

 

1962 ŞİLİ
Bu turnuva da Brezilya'nın yine kupaya damgasını vurduğu bir turnuva oldu. Ancak büyük yıldız Pele açılış maçında ciddi şekilde sakatlanarak oyundan çıktı ve turnuvaya veda etti. Bu turnuvada en çok konuşulan maç ise Şili-İtalya maçı oldu. Dünya Kupası tarihine "Santiago Muharebesi" olarak geçen bu maçta 2 İtalyan oyuncu oyundan atılırken Şilili bir oyuncunun burnu kırıldı. Bu turnuva o tarih itibarıyla psikolojik etkenlerin ilk kez konuşulduğu turnuva oldu.
Şampiyon: Brezilya
İkinci Çekoslovakya
Sonuç: 3-1
Gol kralı: Albert (Macaristan) Ivanov (Rusya) Jerkovic (Yugoslavya) Sabchez (Şili) Vava (Brezilya) Garrincha (Brezilya) 4er golle krallığı paylaştılar.

 

1966 İNGİLTERE
Başladığından 36 yıl sonra turnuva o zamana kadar en çok katılımla (16 takım) yapılan en büyük turnuva oldu. Bu kupada ilk kez maskot kullanılmaya başlandı. Kupaya damgasını turnuva öncesi kupanın sergilendiği yerden çalınması vurdu. Kupa daha sonra Pickles adlı bir köpek tarafından Londra'nın güneyinde bir bahçede çalılıkların arasında bulundu. Pele ve arkadaşları bu turnuvada büyük hayal kırıklığı yaşadılar ve 3. kez arka arkaya kupayı alma başarısını gösteremediler. Finale bugün hala konuşulan çizgiyi geçip geçmediği tartışılan top damgasını vurdu. Maçı uzatmada Almanya'yı yenen İngiltere kazandı.
Şampiyon: İngiltere
İkinci : Batı Almanya
Sonuç: 4-2
Gol kralı: Eusebio (Portekiz 9 gol)

 


1970 Meksika
Dokuzuncu kez gerçekleştirilen Meksika'daki Dünya Kupası televizyonlarca tüm dünyaya yayınlanan ilk kupa oldu ve büyük ilgi çekti. Avrupa'daki seyirciler düşünülerek bazı maçlar öğlen 12.00 de başlatıldı ancak bu Meksika sıcakları yüzünden takımlar tarafında tepki ile karşılandı. Bu kupa tek bir futbolcunun bile oyundan atılmadığı kupa olarak tarihe geçti. 1950 Dünya Kupası'nda kırılan rekor da böylece tarihe karışmış oldu. Bu dünya kupasında ilk kez oyuncu değişikliklerine izin verilirken kart uygulaması da ilk kez bu kupada gerçekleştirildi.
Şampiyon: Brezilya
İkinci: İtalya
Sonuç: 4-1
Gol kralı: Gerd Müller (Batı Almanya 10 gol)

 

1974 Batı Almanya
Bu turnuvada bir ev sahibi takım daha kupayı müzesine götürdü. 1974 Dünya Kupası hücum futbolu kavramının ilk kez hayata geçtiği kupa oldu. Hollanda turnuva sırasında Arjantin'i 4-0 Brezilya'yı 2-0 yenmesine rağmen finalde ev sahibine yenilerek kupaya uzanamadı.
Şampiyon: Batı Almanya
İkinci: Hollanda
Sonuç: 2-1
Gol kralı: Lato (Polonya 7 gol)

 

1978 Arjantin
Dünya Kupası'nın oynandığı ilk yıl olan 1930 da finale ulaşan Arjantin bu şansı elde edebilmek için uzun süre bekledi. Kendi evinde oynanan kupada finale kalan Arjntin kupayı uzatmada attığı gollerle müzesine götürdü. Finalde bir önceki finalist Hollanda ikinci kez elde ettiği şansı yine kullanamadı. Bu kupaya damgasını vuran ise Johan Cruyff oldu. Arjantin'deki faşist yönetimi protesto eden büyük yıldız kupayı boykot ederek Arjantin'e gitmeyi reddetti.
Şampiyon: Arjantin
İkinci Hollanda
Sonuç: 3-1
Gol kralı: Mario Kempes (Arjantin 6 gol)

 

1982 İSPANYA
Grup maçlarında sadece gol averajı ile gruptan çıkabilen İtalya finale ulaşıp kupayı 3. kez almayı başaran takım oldu. Özellikle bu turnuvada oynanan İtalya-Brezilya maçı tarihe geçen bir maç oldu. Sadece hücum futbolunu düşünen ve defansı unutan Brezilya defans futbolunun ustası İtalyanlara karşı başarılı olamadı ve maçı Paolo Rossi'nin 3 golü ile İtalya 3-2 kazandı.
Şampiyon: İtalya
İkinci: Batı Almanya
Sonuç: 3-1
Gol kralı: Paolo Rossi (İtalya 6 gol)


1986 Meksika
Meksika Dünya Kupası'nı ikinci kez organize eden ilk ülke olarak tarihe geçti. Ancak Meksika'nın tekrar turnuvayı alması turnuvayı organize etmesi gereken Kolombiya'nın ekonomik kriz nedeni ile bundan vazgeçmesiyle gerçekleşti. Dünya Kupası başlamadan kısa süre önce Meksika'da büyük bir deprem meydana geldi. Ancak statlar zarar görmeyince kupanın bu ülkede yapılması kararı değiştirilmedi. Favorilerden Brezilya çeyrek finalde Fransa'ya penaltılarla elenirken kupaya damgasını vuran tek bir kişi vardı. Armando Diego Maradona. Özellikle bugün hala konuşulan İngiltere maçındaki Tanrı'nın eli ve kendi yarı sahasından alıp tüm İngiliz defansını ve kaleciyi geçerek attığı gol Dünya Kupaları tarihine geçti.
Şampiyon: Arjantin
İkinci: Batı Almanya
Sonuç: 3-2
Gol kralı: Gary Lineker (İngiltere 6 gol)

 

1990 İTALYA
Bu turnuva özellikle çok fazla defans taktiklerinin uygulandığı ve çok maçın penaltılarla sonuca ulaştığı kötü bir turnuva olarak tarihe geçti. Batı Almanya- Arjantin arasında oynanan final maçı Dünya Kupası tarihinin en zevksiz final maçı oldu. Maçın sonucunu Andreas Brehme'nin attığı penaltı golünün tayin ettiği maçta Arjantin bir finalde gol atamayan ilk takım olarak istatistiklere geçti. Bu turnuvanın en renkli yanı ise 38 yaşındaki Roger Milla idi. Ayrıca Franz Beckenbauer oyuncu olarak kupayı kazandıktan sonra teknik adam olarak da kupayı kazanarak tarihe geçti.
Şampiyon: Almanya
İkinci: Arjantin
Sonuç: 1-0
Gol kralı: Salvatore Schilacci (İtalya 6 gol)

1994 ABD
Gelmiş geçmiş en güzel şampiyonalardan biri olmasına rağmen final maçının hayal kırıklığı yarattığı bir turnuva oldu. 1994 ABD Çok golün atıldığı, dramatik ve heyecan dolu maçların oynandığı ve sürprizlerin yaşandığı bir turnuva oldu. Bu tarihe kadar Dünya Kupası'nda tek maç dahi kazanamamış Bulgaristan'ın Almanya'yı yenip yarı finale kalması kupanın en büyük sürprizlerinden biri idi. Bu turnuvaya damgasını vuran futbolcu yine Maradona oldu. Ancak bu damga sportif anlamda değil bir skandal ile gerçekleşti. Maradona pozitif çıkan uyuşturucu testi sonrası FIFA tarafında kupadan ihraç edildi. Bu kupanın en trajik olaylarından biri ise ABD maçında kendi kalesine gol atan Kolombiyalı Escobar'ın ülkesine döndükten sonra öldürülmesi oldu. Brezilya kupanın en iyi futbol oynayan ekibi olarak kupayı hak ederek kazandı.
Şampiyon: Brezilya
İkinci: İtalya
Sonuç: Penaltılarla
Gol kralı: Stoichkov (Bulgaristan), Salenko (Rusya) 6şar gol.


1998 FRANSA
Tekrar Avrupa'da yapılan turnuva Dünya Kupaları tarihinin şimdiye kadar yapılan en büyük turnuvası oldu ve 32 takımın katılımı ile ilk kez gerçekleştirildi. Bu da Afrika ve Asya'dan kıtalarının daha çok sayıda takımla temsil edilmesini sağladı. Gruplardan iki takımın çıkacak olması takımları hücum futboluna yöneltti. Maçlar tüm ülkede modern hale getirilmiş ve yeni inşa edilen statlarda oynandı. Bu turnuvaya ev sahibi Fransa Milli Takımı ve Zinedine Zidane damgasını vurdu.
Şampiyon: Fransa
İkinci: Brezilya
Sonuç: 3-0
Gol kralı: Davor Suker (Hırvatistan 6 gol)


2002 GÜNEY KORE-JAPONYA
Bu turnuva iki ayrı ülkede aynı anda gerçekleştirilen ilk turnuva olarak tarihe geçti. Türkiye'de 1954 İsviçre'den sonra ilk kez bir Dünya Kupası'na katılma hakkını kazandı ve turnuvada 3. olarak büyük bir başarı elde etti. Kupanın ve finalin gediklilerinden Brezilya ile Almanya'nın finalde karşılaştığı turnuvada Brezilya Ronaldo'nun golleri ile turnuvaya damgasını vurdu. Bu turnuvada ayrıca Hakan Şükür Kore karşısında 11. saniyede attığı golle Dünya Kupaları tarihinin en erken golünü atarak tarihe geçti. Bir önceki şampiyon Fransa ve Arjantin gruplardan çıkamayarak turnuvanın en büyük sürprizini yarattılar.
Şampiyon: Brezilya
İkinci: Almanya
Sonuç: 2-0
Gol kralı: Ron
aldo (Brezilya 8 gol)

Hazırlayan; Hüseyin Özkök

 

Dünya Kupası Özel Ana Sayfa

 

 






Ersin Otazc

 

 

a Lay Lay Lom

Ersin Otazca Lay Lay Lom Ersin Otazca Lay Lay Lom Ersin Otazca Lay Lay Lom Ersin Otazca Lay Lay Lom

 

 

 

 

 

 

 




Please disregard the text below, it is intended for the Internet Spiders/Robots Turk Futbolu, turkiye futbol antrenorleri, turk futbol antrenorleri, turk futbolu , Turk Futbolu, turkiye futbol antrenorleri, turk futbol antrenorleri, turk futbolu , futbolcular, antrenorler, Turk Futbolu, turkiye futbol antrenorleri, turk futbol antrenorleri, turk futbolu Mustafa Denizli, Hamdi Serpil Tuzun, Fatih Terim, Senol Gunes, BJK siteleri,Turkish Football, Turkish players, football, trainers, football, coaches, Mustafa Denizli, Hamdi Serpil Tuzun, Fatih Terim, Senol Gunes, BJK, Bjk Istanbul Turk Futbolu, turkiye futbol antrenorleri, turk futbol antrenorleri, turk futbolu , türk futbol antrenörleri, futbol antrenörleri, teknik direktörler, teknik adamlar, futbol hocalar1, futbol adamlar1, Turk Futbolu, turkiye futbol antrenorleri, turk futbol antrenorleri, turk futbolu , türk futbolu ve Fatih Terim, imparator fatih terim, liderler,Gündüz Tekin Onay, fatih terim, lider, ersun yanal, fatih terim, levent bıçakcı, Orduspor ve Eskişehirspor, sporda şiddet, şiddeti kçrüklüyenler, Raşit Çetiner ve Miadı Dolanlar, Ümit Milli Takım, Şampiyonlar Ligi Finali Bilet Aranıyor, Jose Mario Santos Mourinho Felix,Jose Mourinho,portekiz futbolu, üsküdar anadolu, spor kulüpleri, soner hoca, Şike Araştırma Komisyonu ve Dayak Olayı, Dayakçı Hoca Yılmaz Vural, Araştırma Komisyonu, Jose Mourinho, Alex Ferguson,Nihat Kahveci, Gençlerbirliği Kulübü Başkanı ,Ersun Yanal ve Aykut Kocaman Hoca, cafer aydın, İlhan Cavcav, Kulüpler Birliği , İlhan Cavcav ve Teşvik Primi, levent bıçakcı, teşvik primi, tesvik primi, sike, şike, ... ; Şike ve Futbol, fikri sağlar, Federasyon, UEFA 2004 kriterleri,Tolga Seyhan, Atay Aktuğ, Ömer sarı, Nevzat Şakar, Trabzonspor,Dünya Futbolu, Volkan, Tuncay Şanlı, Kemal Aslan, İbrahim Toroman , Selçuk, Hamit Altıntop, Fatih Sonkaya