Yılın Röportajı Ödüllü Begüm Doğanay'dan;
Fuat Yaman ile dobra dobra bir söyleşi daha
. . .



Fuat Yaman
''Türkiye'de Teşvik Primi Var ! . ''
"Teşvik Primi ile Şike Farksız . . ."

Fuat Yaman Beşiktaş tribünlerinde yetişmiş ve futbola 1976'da Beşiktaş alt yapısında başlamış bir isim. 16 yıllık futbol yaşantısından sonra antrenör olan Yaman, önümüzdeki sezon Azerbaycan takımlarından Karvan'ı çalıştıracak. Fuat Yaman ile futbol hayatını ve Türk futbolunu konuştuk.

Begüm Doğanay ; Futbol nasıl başladınız ve hangi takımlarda forma giydiniz?
Fuat Yaman ; Futbola Beşiktaş genç takımında başladım. 1.5 yıl genç takımda oynadıktan sonra A takıma yükseldim. A Takımda 2.5 yıl forma giydim sonra da Zonguldakspor (5 yıl), Antalyaspor (1 yıl), Eskişehirspor (2 yıl), Konyaspor (2 yıl) toplamda 12.5 yıl 1.lig takımlarında; 2. Lig'de Sakaryaspor (2 yıl) ve Zeytinburnu'nda (1 yıl) toplamda 16 yıl futbol oynadım.

Begüm Doğanay ;
Antrenör olarak da ilk Beşiktaş'ta göreve başladınız.
Fuat Yaman ; Evet futbolu bıraktıktan sonra 1994 yılında Beşiktaş alt yapısında Özkaynak düzeni denir orada antrenörlüğe başladım. 2 yılda bütün yaş gruplarında hocalık yaptım. 1996'da Rasim Kara'nın yardımcısı oldum ve profesyonel takım asistan hocalığı yaptım. Toshack ile 1.5 yıl çalıştım o Real Madrid'e gittikten sonra 5 maç teknik direktörlük yaptım. Felkamp kendi ekibiyle geldiği için 1999'da görevden ayrıldım. O yıl sonunda Çanakkale Dardanel'e gitim ve orada 2 yıl çalıştım. Kayserispor'da 8 maç, Çaykur Rize'nin 1. Lige çıktığı sene 8 ay çalıştım. 2 yıldır çalışmıyordum.

Begüm Doğanay ; Neden antrenörlüğe ara verdiniz?
Fuat Yaman ; Aslında bir çok teklif aldım ama prensiplerime uygun olmayan tekliflerdi bunlar. Özellikle son yıllarda Türk futbolundaki olumsuz koşullardan etkilenmemek adına yaptım bunu.
Türkiye'deki altyapıları nasıl değerlendiriyor sunuz?
Türkiye'de en güvenilir özkaynak çalışması Beşiktaş'da olmasına rağmen orada bile yeterince özen gösterilmiyor. Avrupa'da ise bizim aksimize en önem verilen konu alt yapı. Bunu alt yapı antrenörlerine sağlanan koşullardan anlayabiliyorsunuz.
Alt yapı çalışanlarına sağlanan yaşam standartı A takım hocalarına çok yakın. Ülkemizde ise böyle bir şans yok.

Begüm Doğanay ; Neden alt yapıya önem verilmiyor?
Fuat Yaman; Bakış açısı. Büyük kulüpler çok güçlü takımlara karşı bu oyuncularla oynamaların zor olduğunu düşünüyorlar. Sabır göstermiyorlar. Beşiktaş bu yıl Ekim ayından hedeflerinden uzaklaşmıştı. Önündeki 8-9 aylık sürede sağlıklı bir alt yapıya sahip olabilirlerdi. Bu devreyi genç oyuncularına şans vererek kullanabilirlerdi. Ama yapmadılar. Genç takımlara bakıldığında hiç Beşiktaşlı oyuncu yok. Ayrıca A takımda oynayacak düzeyde oyuncularda yetişmiyor. Biz Toshack ile çalıştığımız yıl Türkiye Lig'inden erken koptuk ve o dönemde radikal bir karar alarak Nihat, Yasin, Savaş, Aydın Hüseyin, Hikmet ve Tunç gibi genç isimleri A takımda oynatmaya başladık. Bu uygulamanın kulübe neler kattığını hep beraber sonraki yıllarda gördük.

Begüm Doğanay ; Del Bosque'nin Türkiye'deki antrenörlük yaşantısını nasıl değerlendiriyor sunuz?
Fuat Yaman;
Del Bosque bu sene kalsaydı bile gelecek sezon kalmamasını gerektiren şeyler vardı. Beşiktaş'ta gelecek adına hiçbir şey yapmadı. Dünya'nın hiçbir yerinde şu anda sayılı takımların oyalanacak zaman kaybedecek lüksü yok. Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda elendiği Konyaspor maçının sonucunu normal karşılamasını kabul edemiyorum.

Begüm Doğanay ;Rıza Çalımbay'ın Beşiktaş'taki çıkışını nasıl karşılıyor sunuz?
Fuat Yaman; Sezonun başında bütün hedeflerini kaybetmiş bir takımı maçlara motive etmek bir teknik adam için çok zordur. Rıza kendi yöntemleriyle bunu başardı. Uyguladığı yöntemler tartışılabilir, gelecek yıl için soru işaretleri bırakabilir. Ama bu yıl bence başarılı oldu.

Begüm Doğanay ; Türk antrenörlere kulüpler genelde sıcak bakmıyorlardı ama sanırım bu durum yavaş yavaş kırılmaya başladı.
Fuat Yaman; Türk insanının yapısında geçmişten gelen dayatma fikirlerden dolayı yabancı hayranlığı var. Türk yapamaz adamlar bu işi biliyor diye bize yıllarca enjekte edilen fikirler var. Bu fikirleri kırmak ne yazık ki çok zor. Bu yıl Ziya Doğan'ın, Rıza Çalımbay'ın, Şenol Güneş'in, Giray Bulak'ın kısıtlı imkanlarla yaptığı başarılı çalışmalar futbolu yönetenlere önemli mesajlar verdi diye düşünüyorum.

Begüm Doğanay ; Fatih Terim'in UEFA Kupası'nı kazanmasının payı yok mu?
Fuat Yaman; Fatih Terim'in UEFA kupasını almasından sonra böyle bir furya başlamıştı. Ama Lucescu'nun elde ettiği başarılı saha sonuçlarından sonra belirttiğim Türk insanının güvensizliği tekrar patlak verdi.

Begüm Doğanay ;Türk antrenörlere neden yeterince şans verilmiyor?
Fuat Yaman; Bugün geldiğimiz noktada Türk hocalarına önemli görevler düşüyor. Sezon içersinde gördüğümüz teknik direktör saçmalıkları hep bizim yerli antrenörlerimiz tarafından gerçekleştirildi. Yakın geçmişte maçlarına hakem isteyen bu konuşmaların telefon kayıtlarına geçtiği için DGM'de ifade veren meslektaşlarımız, sahada birbiriyle kavga eden, futbolcularını tribünlere kadar kovalayıp tokatlayan hocalarımıza tanık olduk. Yerli hocalara daha fazla imkan ve şans tanınmasını isterken yerli meslektaşlarımızın da daha dikkatli olmayarı gerekiyor.

Begüm Doğanay ; Türk futbolunda konuşulan en önemli konulardan biri Teşvik pirimi. Türkiye'de teşvik pirimi var mı?
Fuat Yaman; Türkiye'de teşvik pirimi var ve herkes olduğunu da biliyor. Dolayısıyla sorgulanmasını bile çok gereksiz buluyorum. Şike işleminden eyleminden hiçbir farkı olmadığını düşünüyorum. Amaç farklı olsa bile…

Begüm Doğanay ; Ersun Yanal hakkındaki iddialar ile ilgili ne düşünüyor sunuz?
Fuat Yaman; Ersun Yanal'ın kendine yöneltilen suçlamalara verdiği karşılığı yetersiz buluyorum. O konuda kamu vicdanında sorgulandığını düşünüyorum. Ersun Yanal bulunduğu konum itibariyle kendini aklayabilecek şeyler yapmalıydı. Şu ana kadar sağlıklı bir tepki verdiğini söyleyemem.

Begüm Doğanay ; Türkiye'de birçok genç oyuncu yeteneklerinden dolayı üç büyük takmıma transfer oluyor ama bir çoğu da kendini gösteremeden yok oluyor. Bu isimlerden biri de Okan Koç. Siz Okan'ın antrenörlüğünü yapmış biri olarak Beşiktaş'ta tutunamama nedenini niye bağlıyor sunuz?
Fuat Yaman; Genç futbolcuların geliştirilmesi gereken futbol özelliklerinin yanı sıra kişilik özellikleri de var. Bunu takımla ilgilenen yönetici, kulüp menajeri, teknik heyet, takımın kaptanı, takımın büyükleri yapmalı. Bu saydığım birimlerden kaçı Okan ile ilgilendiğini söyleyebilir. Önce bunu sorgulamak lazım. 20 yaşındaki bir insanın hata yapma olasılığı fazla. Bu çocuklara pas vermeyi, çalım atmayı öğretirken, Beşiktaş takımının oyuncusu olmayı nasıl davranması gerektiğini parasını nasıl kullanacağını futbol yaşantısının uzun olması için nasıl yaşaması gerektiği gibi bir çok konuyu da beraberinde öğretmek gerekir.
Bilgin Gökberk'in bir yazısında okumuştum. Milan'a transfer olan oyuncular bir kulüp yöneticisi tarafından bütün kıyafetleri değiştiriliyor. Resim sergisi, heykel müzesine götürülüyor. Milan bir sanat kulübü değil, ama aldıkları futbolcuya ne tarz bir yere geldiği kulübün isminin büyüklüğü geldiği ilk günden futbolcula öğretiliyor.
Ben Okan ile yeteri kadar ilgilenilmediğini düşünüyorum. Lucescu'nun Okan yerine tercih ettiği adam Kaan Dobra idi. Kaan şimdi nerede? Eğer Okan o zaman oynasaydı bugün Türkiye'de adından bahsettiren bir oyuncu olurdu. Belki 2 yıl sonra İtalya'da, forma bile giyirdi. Yetenekli bir futbolcuydu.

Begüm Doğanay ; Antrenörler hep günü kurtarmaya bakıyorlar galiba ?
Fuat Yaman; Onların günü kurtarma çabasına çok kızmıyorum. Antrenör ile birlikte başkan ve yöneticilerinde belli gelişmeyi göstermeleri gerekiyor. Bazı istisnaları ayrı tutarsak kulüp başkan ve yöneticilerinin gelişmiş ülke takımları yöneticilerinin yönetim anlayışlarından çok gerideler. Zor bulduğu işini kaybetme korkusu teknik adamların takımlarına pozitif futbol oynatma düşüncelerinden geleceğe yönelik kararlar almasından genç futbolculara şans tanımaları açısından doğru karar vermelerini engelliyor. Sonuçta en büyük zararı başkan yöneticiler doğal olarak kulüpler görüyor.

Begüm Doğanay ; Önümüzdeki sezon Azerbaycan'da takım çalıştıracak bir Türk antrenörü de siz oldunuz. Teklif nasıl geldi? Planlarınız neler?
Fuat Yaman; Azerbaycan'dan gelen teklif tesadüf oldu. Karvan Kulüp Başkanı Beşiktaşlı ve kongre üyesi. Beşiktaşta oynadığım dönemden bana sevgisi ve sempatisi oluşmuş. Daha sonraki çalışmalarımı da takip etmiş. 28 Haziran'da Azerbaycan'da sezon açacağım. Ligi 3. sırada bitirmiş önemli bir takım. Yeni kurulan bir takım ve renkleri siyah beyaz. Bir kulüp idari menajeri, asistan hoca ve kaleci antrenöründen kurulan ekibimi de yanımda götürüyorum.

Begüm Doğanay ; Türkiye'den oyuncu götürmeyi düşünüyor musunuz?
Fuat Yaman; Yabancı sınırlaması olduğu için ve oradaki yabancı oyuncuların mukaveleleri devam ettiği için imkanlarımız kısıtlı. Ama buradan götürmek istediğim oyuncular var.

Begüm Doğanay ; Sizin beğendiğiniz antrenörler var mı?
Fuat Yaman; Johan Cruyff çok önemli bir antrenör. Bercelona bugün bile hala onun izinde. Benim çalıştığım futbol takımı boş kaleye gol atmalı derdi. Mourinho'yu da beğeniyorum.

Begüm Doğanay ; Beğendiğiniz oyuncular?
Fuat Yaman; Tek tek oyunculardan kurulu bir ilk 11 hiç belirlemedim kendime. Ama beğendiğim takımlar var. Mesela 1970'lerin Hollanda Milli Takımı ve Liverpool, 1980'lerdeki Milan, 1990'lardaki Real Madrid ve Galatasaray'ın 2000 yılında UEFA Kupası'nı kazandığı takım bana keyif verdi.

Yılın En ilginç ve en özel Röportajları için tıklayınız

 

Türk Futbolu

Yazarlar | Özel Futbol Dosyaları | Futbol Videoları | Futbol Haberleri

Canlı Radyo Yayını ve Konuşamadıklarımız | Dünya Kupası Özel

Çok Özel Röportajlar | Tekinoktay Özel | 2007 Yılı Oskarları

Uydu Maç Yayınları | The Best Of